Skeniranje

Skeniranje ali optično branje je potrebno takrat, ko imamo neko predlogo, ki ni v digitalni obliki, pa jo želimo uporabiti za oblikovanje neke tiskovine ali shraniti. Največkrat naletimo na ročno naslikane ilustracije in risbe, ki so največkrat barvne. Največja težava, ki so v Cameri rešujemo s profesionalnim skeniranjem pri slikah in risbah je, da običajni skenerji ne zajamemo dovolj odtenkov barvnega spektra, kar privede do poslabšanja kakovosti slike in izgube barv. Da bi ohranili vse tone, tudi najnežnejše in posebne, potrebujemo odličen profesionalni skener in izkušenega skenerista. V Cameri ju imamo. Uporabljamo dva skenerja, bobenskega in ploskega, o njunih lastnostih in zmožnostih pa preberite opis spodaj.

 

Niso samo risbe in slike predmet skeniranja, tudi stare fotografije so ali diapozitivi, knjige in prospekti ter druge tiskovine. Vse vam digitaliziramo izjemno kvalitetno ter po potrebi oblikujemo in natisnemo.

 

STANDARDNO SKENIRANJE:


 

  • Slikovni material

  • Fotografije
  • Prospekti
  • Knjige
  • Ilustracije
  • Umetniške slike (s sistemom fotografiranje brez dotika slike) 

 

 

BOBENSKO SKENIRANJE:


 

  • Skeniranje predlog do formata 50x60 cm in ločljivosti 19.200 dpi
  • Skeniranje ilustracij

 

Pomembno: Pogoj za skeniranje na bobenskem skenerju je upogljivost predloge in pa maksimalna gramatura do cca. 300 g/m2.

 

 

 

STARO:

Prvo fazo priprave za tisk običajno predstavlja skeniranje slikovnega materiala ali fotografiranje. Skeniramo lahko vse od diapozitivov, fotografij, prospektov do knjig.

Kadar so predloge prevelike za skeniranje (plakati, slike z okvirji, večje toge predloge) se jih v fotografskem studiu fotografira.

Pogoj za dobro slikovno datoteko sta primerna strojna oprema in izkušen operater.

 

Čeprav je zaradi razvoja tehnologije digitalnih fotografskih aparatov vse manj potrebe po skeniranju se še vedno najdejo predloge, ki so odvisne od dobrega skenerja. Vedno je zelo aktualno vrhunsko skeniranje ilustracij za potrebe založništva, ki so najbolje digitalizirane ravno na bobenskem skenerju in pa skeniranje raznih zbirk diapozitivov za potrebe arhiviranja.

 

Oprema:

 

  • Bobenski skener Hell ChromaGraph S3400. Bobni treh velikosti omogočajo skeniranje predlog do formata 50x60 cm in ločljivosti 19.200 dpi. Naprava je najprimernejša za skeniranje diapozitivov in zahtevnih odsevnih predlog.  Skener uporablja programsko opremo LinoColor.
  • Ploski skener Heidelberg Topaz IX omogoča skeniranje odsevnih predlog do formata 30x45 cm in prosojnih do 25x45 cm. Najvišja optična ločljivost je 8000 dpi. Možno je skeniranje predmetov (predlog) do debeline 20 mm. Skener uporablja programsko opremo LinoColor.

 

FTP NAROČANJE

 

Želite vedeti več? Pišite nam na tisk@camera.si.